Robot i ngrënshëm: Një inovacion ushqimor dhe teknologjik

Robot i ngrënshëm: Një inovacion ushqimor dhe teknologjik




Shkencëtarët në EPFL (Swiss Federal Institute of Technology Lausanne) kanë zhvilluar një robot të butë që është plotësisht i ngrënshëm, duke përdorur përbërës ushqimorë për të gjitha komponentët e tij, përfshirë baterinë dhe vavulat. Kjo nismë është pjesë e projektit RoboFood dhe synon të krijojë robotë miqësorë me ambientin dhe konsumueshmërinë e sigurt.

Bateria e robotit nuk përdor kimikate toksike, por përbëhet nga xhelatinë dhe dyll, me dy dhoma që përmbajnë acid citrik dhe sodë buke. Kur acidit i lejohet të reagojë me sodën, prodhohet dioksid karboni që shtyn aktuatorin prej gelatine, duke krijuar lëvizje të “kërcyera”.

Aktuatori i robotit funksionon me një strukturë soft-robotike që përdridhet me presion, ndërsa vavula e ngrënshme kontrollon rrjedhën e gazit dhe mundëson deri në katër cikle lëvizjeje për minutë, para se bateria të shuhej.

Përdorimet potenciale janë të shumta. Një shembull është vaksinimi te kafshët e egra, si derrat, që tërhiqen nga roboti dhe marrin medikamentin brenda tij. Roboti ka teksturë si karamele gome dhe ëmbëlsi të lehtë, ndërsa bateria ka shije të thartë si limoni dhe mund të aromatizohet me grenadinë për eksperimente të sigurt ushqimore.

Ky projekt tregon një qasje inovative ndaj teknologjisë robotike: materialet janë biorrëshqitëse, jo toksike dhe biodegraduese

, duke e bërë robotin miqësor me ambientin dhe me sigurinë e konsumatorit. Studiuesit po eksplorojnë gjithashtu burime elastike energjie që janë po ashtu të ngrënshme, duke hapur mundësi për robotë që lëvizin si ëmbëlsira dhe mund të biodegradohen pa ndotje.



/ZoneX Albania – www.zonex.al